Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen Civil Ankara 2025 etkinliğinde, Türkiye'nin ulaştırma projeleri ve yatırımları hakkında bilgi verdi. Bakan Uraloğlu, etkinlikte öğrencilere, akademisyenlere ve sektör temsilcilerine sunum yaptı. Türkiye'nin mega projeleri ile ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını anlattı. Kendisi de bir inşaat mühendisi olan Bakan Uraloğlu, gençlerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesinde 67 ülkenin ve 1,5 milyar insanın yaşadığı bir coğrafyada bulunduğunu vurguladı. Türkiye’nin ulaştırma koridorlarının kesişim noktasında olduğunu belirtti. “Dünya’da çok güzel bir coğrafyadayız.” dedi.
Uraloğlu, Orta Koridor’un tam ortasında yer aldığını ifade ederek, “Çin'den çıkan bir yük Londra'ya kadar Orta Koridor’dan 18 günde gidebilirken; Güney Koridor dediğimiz Süveyş Kanalı’ndan giden yük 35 günde gidiyor.” şeklinde konuştu. Bu durum, Türkiye’nin stratejik önemini artırmaktadır.
Kalkınma Yolu Projesi hakkında bilgi veren Uraloğlu, projenin Uzak Doğu’dan gelen yüklerin Basra Körfezi üzerinden Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya ulaştırılması noktasında önemini vurguladı. “Ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 kilometrelik bölümü var.” dedi.
Uraloğlu, bu projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, Basra Körfezi FAV Limanı’ndan gelen yüklerin Avrupa'ya gitmesini sağlayacaklarını belirtti. Koridorların sanayileşmeye ve gelişmeye katkı sağladığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'de karayolları üzerinden taşınan yük oranının karbon emisyonunu düşürmek amacıyla azaltılması gerektiğini söyledi. “Karayolu taşımacılığında karbon emisyonu azaltmamız çok daha uzun zamana ihtiyaç duyuyor.” şeklinde konuştu.
23 yılda ulaştırma alanında Türkiye’ye yaklaşık 290 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ifade eden Uraloğlu, “6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varmış 2002’de şimdi 29 bin 730 kilometre.” açıklamasında bulundu. Bu yatırımlar, Türkiye’nin ulaşım altyapısını güçlendirmektedir.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağını 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını belirtti. “48 saatte tüm Türkiye’nin her tarafına demiryolu ile gidilebileceğini kaydetti.” dedi. Bu durum, ulaşım sürelerini kısaltmaktadır.
İstanbul Havalimanı’nın Avrupa'da ikinci, dünyada yedinci olduğunu belirten Uraloğlu, “Dünya sıralamasında birçok havalimanımızın olduğunu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı. Havalimanı sayısının 26’dan 58’e çıkması, ulaşım ağını genişletmektedir.
5G ile internet hızının 10 kat artacağını belirten Bakan Uraloğlu, “Bu sene ihalesini yapacağız 2026’da da Türkiye genelinde 5G’ye geçmiş olacağız.” dedi. Bu gelişme, dijitalleşme sürecini hızlandırmaktadır.
Uraloğlu, 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimi hakkında düzenleme yapılması gerekliliğini vurguladı. “Düşüncemiz birisinin bir şeye erişmesine engel olmak değil.” şeklinde konuştu. Bu durum, gençlerin güvenliğini artırmayı hedeflemektedir.