TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN 10 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASI BELİRLEDİ. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile küresel havacılık ekosisteminde öncü olma hedefi vurgulandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, sektörün mevcut durumunu değerlendirmek ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirmek için önemli bir fırsat sundu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.
Şûra’da, altyapıdan teknolojik gelişmelere, güvenlikten çevreye kadar birçok önemli konu masaya yatırıldı. Uraloğlu, “Sektörümüzün geleceğine yön verecek kararları alırken, hepimizin ortak aklı ve tecrübesiyle hareket ettik etmeye de devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, havayolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını belirtti. “Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltti. Havacılık, küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olarak bu ihtiyacı karşılayan en etkili araç konumunda.” dedi. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunduğu avantajlı konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için büyük yatırımlar gerçekleştirildi.
Uraloğlu, iç hatlarda serbestleşmenin sektör için bir milat olduğunu vurguladı. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını ve hava ulaştırma anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e ulaştığını belirtti.
Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon iken, 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıkacağını açıkladı. Ayrıca, sektörün cirosunun 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını belirtti. “Aktif havalimanı sayımızı yapımları devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarımızla 58’den 60’a çıkaracağız.” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin mevcut durumda 175 olan hava ulaşım anlaşması sayısıyla dünyada en çok hava ulaşım anlaşması bulunan ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Önümüzdeki 10 yılda bu sayının artırılması hedefleniyor.
İstanbul Havalimanı, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından yayınlanan 2024 yılı raporuna göre, yıllık 40 milyondan fazla yolcuya hizmet veren Major Havalimanları kategorisinde 2. sırada yer alacak. Uraloğlu, “Kargo ve yük taşımacılığında 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı olarak bilinen Frankfurt’u geride bırakacak.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın hem yolcu hem de kargo taşımacılığında küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, 17 Nisan’da Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Pist Operasyonları uygulamasının hayata geçirileceğini duyurdu.
Uraloğlu, havacılık sektöründe teknolojinin hızla geliştiğini ve rekabetin arttığını ifade etti. “Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüz eliyle gerçekleştirdiğimiz uçuş operasyonlarında artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi. Yerli teknolojilerin kullanımı ile dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Uraloğlu, Türk mühendislerince geliştirilen yerli ve milli sivil gözetim radarının Gaziantep Havalimanı’na kurulduğunu belirtti. Ayrıca, hava trafik yönetimi alanında yerli çözümlerle büyük aşamalar kaydedildiği vurgulandı.
Bakan Uraloğlu, Şûra sayesinde sivil havacılık sektörü adına 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Sektörümüzün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için hep birlikte çalışacağız.” dedi. Bu hedefler, sektördeki büyüme ve gelişim için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Uraloğlu, güçlü ve esnek bir sivil havacılık otoritesinin yeniden yapılandırılmasının önemine de dikkat çekti. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, havacılık alanında her kademede mevcut personel açığının kapatılması gerektiği vurgulandı.