Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu duyurdu. Bakan, 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet verildiğini belirtti. Ayrıca, 2025 yılı sonuna kadar 233 yerleşim yerine daha hizmet götürülmesi planlanıyor.
Bakan Uraloğlu, "Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi" diyerek, bu hizmetlerin Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında gerçekleştirildiğini ifade etti. 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını vurguladı.
Uraloğlu, "Hizmet götürdüğümüz yerleşim yerlerinin sayısı 5 bin 798’e ulaşacak" diyerek, bu projelerin önemine dikkat çekti. Kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlara, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetleri sağlanıyor.
Bakan Uraloğlu, operatörlerin yükümlülüğü bulunmayan yerleşim yerlerine internet hizmetleri ulaştırıldığını belirtti. "Bu çalışmalarımızı Evrensel Hizmet Projeleri olarak ifade ediyoruz" dedi. Ayrıca, kırsal alanlarda altyapı kurulum maliyetlerinin kamu kaynaklarından karşılandığını açıkladı.
Uraloğlu, yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde kalıcı yerleşim, kapsama altına alınabilecek yakın yerleşim yerleri ve nüfusun dikkate alındığını belirtti. Bu kriterler doğrultusunda hizmet sağlanacak yerleşim yerleri belirleniyor.
Bakan, 2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulacağını açıkladı. "Kısım-3 projesi kapsamında; 2023 yılında 73 ilde 504 yeni yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti verildi" dedi.
Uraloğlu, toplamda 3 bin 521 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti, WiMax projesi kapsamında ise 2 bin 44 yerleşim yerine sabit telefon ve internet hizmeti sunulduğunu kaydetti. Bu projelerle birlikte, Türkiye'de elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.