İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları ve Milletvekillerinin Talepleri

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları ve Milletvekillerinin Talepleri
İsrail Meclisi'nden 8 milletvekili, Gazze'deki saldırıların artırılmasını talep etti. Ordunun mevcut stratejisinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı. Gazze'deki insani durum ise giderek kötüleşiyor.

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırıları ve Milletvekillerinin Talepleri

Son dakika haberi: İsrail Meclisi (Knesset) Dışişleri ve Güvenlik Komitesi üyesi 8 milletvekili, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde hedeflerine ulaşamadığını belirterek bölgenin kuzeyine yönelik saldırıların daha da şiddetlendirilmesini istedi. Israel Hayom gazetesinin haberine göre, Savunma Bakanı Yisrael Katz'a gönderdikleri mektupla milletvekilleri, ordunun Filistinlileri Gazze'nin kuzeyinden tehcir etmesi, ardından bölgeyi kuşatarak gıda, yakıt ve temiz su kaynaklarını yok etmesi çağrısında bulundu.

Hamas'ın İsrail ordusunu tükettiği ve 'kendini hızlı şekilde yeniden toparladığı' öne sürülen mektupta, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik mevcut saldırı planının değiştirilmesi ve bölgenin kuzeyinde, tartışmalı 'Generaller Planı'nın uygulanması gerektiği öne sürüldü. Mektupta ayrıca, Gazze'ye kara saldırılarını genişlettiği 27 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırı yöntemlerinin Hamas'ın yeniden toparlanmasına olanak sağladığı ve mevcut stratejinin kesin sonuca götürmeyen bir 'yıpratma savaşına' yol açtığı savunuldu.

İsrailli Vekillerin Talepleri

İsrailli milletvekilleri, mektupta 'Generaller Planı' uyarınca Gazze nüfusunun kuşatılması ve zorla göç ettirilmesi, bölgedeki yakıt ve güneş enerjisi tesisleri dahil olmak üzere tüm enerji kaynaklarının uzaktan imha edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, 'kuşatma sırasında beyaz bayrakla teslim olmayan herkesin uzaktan yok edilmesi' ve söz konusu planın uygulanmasından sonra askerlerin kuşatma altına aldıkları bölgeleri kademeli işgal etmesi istendi.

Gazze'deki İsrail askerlerinin boşuna öldüğü iddia edilen mektupta, 'Askerlerimizi sürekli olarak daha önce defalarca ele geçirdikleri mahalle ve sokaklara gönderiyoruz.' ifadelerine yer verildi. Bu durum, İsrail ordusunun stratejik hatalarını ve bölgedeki insani krizi daha da derinleştiren bir yaklaşım sergilediğini ortaya koyuyor.

Generaller Planı ve Uygulamaları

'Generaller Planı' adını taşıyan, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin zorla göç ettirilmesini içeren plan, İsrail ordusu eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulmuştu. Söz konusu plan, Filistinlileri tehcir etmeyi, ardından bölgenin kuşatılması, gıda, yakıt ve temiz su girmesine izin verilmemesini öngörüyor.

Plan ayrıca silahlı direnişçilerinse 'ölüm ya da teslim olma' arasında tercihe zorlanması, bölgeyi terk etmeyen veya terk edemeyen Filistinlilere de 'düşman unsur olarak muamele edilmesini' içeriyor. İsrail ordusunun, sıkı kuşatma uyguladığı Gazze Şeridi'nin kuzeyi için sık sık 'tahliye emri' yayımlayarak halkı göçe zorlamasının, 'Generaller Planı' ile benzerliği dikkati çekiyor.

İnsani Kriz ve Sağlık Durumu

Soğukta hasta, aç ve barınaksız kalan Filistinlilerin durumu giderek kötüleşiyor. Soykırımcı İsrailli vekillerin önerileri arasında, bölgede beyaz bayrak olmadan kalan her erkek, kadın ve çocuğun öldürülmesi için meşru bir hedef olarak değerlendirilmesi de yer alıyor. İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Kuzey Gazze'de yaklaşık 70 bin Filistinli salgın hastalıklar yanında soğuk kışta aç ve barınaksız şekilde vahşi saldırıların hedefi konumunda.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 456 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 59 kişinin yaşamını yitirdiği, 273 kişinin yaralandığı kaydedildi. Buna göre İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarında son iki haftada 490 kişi hayatını kaybetti, 1283 kişi yaralandı.

Hastanelerin Durumu

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinin hizmet dışı kaldığı, artık hasta ve yaralılara hizmet vermediği belirtildi. Açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde Kemal Advan, Beyt Hanun ve Endonezya olmak üzere 3 devlet hastanesi bulunduğu ve hepsinin İsrail tarafından hizmet dışı bırakılarak yıkıldığı ifade edildi.

Sağlık hakkının tüm yasa ve sözleşmelerle güvence altına alınan bir hak olduğuna işaret edilen açıklamada, ilgili uluslararası taraflara ölüme mahkum edilen çocuklar, hamile kadınlar, hastalar ve yaralılar dahil olmak üzere binlerce Filistinlinin mahrum bırakıldığı bu hakkın yeniden sunulması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.