2025 Yılında Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV Artışı Sınırlandırıldı

Image
Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025 yılında akaryakıt ürünlerinde ÖTV artış oranı yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Bu karar, devletin 12 milyar liralık alacağından vazgeçmesi anlamına geliyor.

2025 Yılında Akaryakıt Ürünlerinde ÖTV Artışı Sınırlandırıldı

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeni yılda akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artış oranı yüzde 6 ile sınırlandırıldı. Böylece devlet 12 milyar liralık alacağından vazgeçti. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla akaryakıt ürünlerinde yapılacak ÖTV artışı sınırlandırıldı. Her yıl ocak ve temmuz aylarında, akaryakıt ve benzeri petrol ürünlerinin ÖTV tutarları güncelleniyor.

Akaryakıt ürünlerinde uygulanacak ÖTV artış oranları 2025 yılı için belirlenmiş oldu. Bu yıl temmuz-kasım döneminde Yİ-ÜFE oranının yüzde 7,12 olduğu belirtildi. Akaryakıt ürünlerinde uygulanan ÖTV, bu yıl yüzde 6 artacak. Kararla, 5 aylık gerçekleşmeden daha da az artış yapılarak para politikasına destek sağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı'nın Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin para ve maliye politikalarını eşgüdüm içerisinde yürüttüğünü vurguladı. Akaryakıt ürünlerinde vergi artışını sınırlandırarak para politikasına güçlü bir destek verdiklerini ifade etti. Bu destek, dezenflasyon sürecine olumlu katkıda bulunacak.

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı'nın kararıyla çiftçilerin, nakliyecilerin ve sanayicilerin kullanacağı akaryakıt ve doğalgaz ürünlerinde ÖTV artışını sınırlandırdıklarını belirtti. Bu düzenleme ile yaklaşık 12 milyar liralık vergiden vazgeçildiği kaydedildi.

Fiyat İstikrarı ve Alım Gücü

Alım gücünün korunması, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarını destekleyici mahiyetteki bu düzenleme önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. ÖTV artışının fiyatlara yüzde 1 civarında etki etmesi bekleniyor. Bu durum, vatandaşların ekonomik durumunu olumlu yönde etkileyecek.

Alınan karar, akaryakıt ve doğalgaz ürünlerinde fiyat istikrarını sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Hükümetin bu adımı, ekonomik dengelerin korunması açısından kritik bir öneme sahip. Böylece, hem üreticilerin hem de tüketicilerin maliyetleri kontrol altında tutulmuş olacak.